Żelazo – co warto wiedzieć

Żelazo – co warto wiedzieć

Żelazo jest mikroelementem, dlatego musi być dostarczane codziennie do organizmu w niewielkich ilościach. Z przewodu pokarmowego wchłaniamy jedynie 10% dostarczonego żelaza. Najwięcej żelaza znajduje się w hemoglobinie, czyli czerwonych krwinkach transportujących tlen. Zapotrzebowanie na ten mikroelement obniża się wraz z wiekiem Norma żelaza we krwi to zakres 60–180 μg/ml. Według WHO obniżony poziom tego pierwiastka to najczęstszy niedobór żywieniowy na świecie i dotyczy obecnie ponad 2 mld ludzi.

Kiedy należy zbadać poziom żelaza?

Zarówno zbyt niski, jak i zbyt wysoki poziom żelaza należy skonsultowane z lekarzem. Jeśli przez kilka tygodni zauważysz u siebie któryś z objawów: nadmierną bladość skóry, poczucie osłabienia i rozdrażnienia, wypadanie włosów, łamliwość paznokci, zaburzenia koncentracji, może to oznaczać, że poziom żelaza w Twojej krwi znacząco się obniżył. Zbyt mała ilość czerwonych krwinek prowadzi do anemii (inaczej – niedokrwistości). Nawet łagodna niedokrwistość niekorzystnie wpływ na pracę organizmu, ponieważ pogarsza się natlenowanie tkanek i narządów.Podwyższony poziom żelaza może być skutkiem przyjmowania niektórych leków, jednak często świadczy o rozwoju chorób, między innymi hemochromatozy czy chorób wątroby.

Żelazo bada się z pobranej próbki krwi, można je wykonać bezpłatnie ze skierowaniem, a na wynik oczekuje się zwykle nie dłużej niż dobę. W ramach przygotowania zwykle zaleca się bycie na czczo i spożywanie większych niż zwykle ilości płynów, aby krew nie była zbyt gęsta. Na dobę przed pobraniem należy powstrzymać się od spożywania fast foodów oraz alkoholu.

Zapobieganie anemii

Głównym źródłem żelaza jest czerwone mięso. Wśród roślin znajdziemy go w warzywach strączkowych, burakach, szpinaku i brokułach. Witamina C wspomaga wchłananie się żelaza, dlatego powinniśmy pić dużo soków owocowych, między innymi z porzeczek i cytrusów. Należy ograniczyć spożywanie mocnej herbaty i kawy. Ponieważ organizm łatwo traci żelazo, powinniśmy sięgnąć także po specjalistyczne preparaty z tym mikroelementem. Suplementacja wskazana jest zwłaszcza u kobiet w ciąży, a także u małych dzieci i osób starszych. Coral Club poleca szczególnie preparat Iron zawierający sole mineralne i żelazo. Iron wyróżnia się spośród innych produktów swoim naturalnym składem. Nie zawiera glutenu, soi oraz szkodliwych konserwantów i sztucznych barwników.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *