Podróże do egzotycznych krajów to nie tylko piękne widoki i ekscytujące przeżycia, ale i zetknięcie z nowym jedzeniem i lokalną wodą, co często prowadzi do zatrucia pokarmowego. Zatrucie pokarmowe może sprawić, że cały urlop spędzisz w hotelowym pokoju, a jeśli pojawi się w czasie wycieczki objazdowej, gdy trudno co chwilę zatrzymywać autokar, będzie prawdziwym koszmarem. Jak rozpoznać zatrucie pokarmowe i jak się przed nim uchronić?
Objawy zatrucia pokarmowego
Pierwsze objawy zatrucia pojawiają się w czasie od 1 do 6 godzin od momentu spożycia nieświeżego pokarmu. Najczęstsze objawy obejmują wymioty, nudności, biegunkę, silny ból głowy, ból brzucha, wzmożoną produkcję śliny. Czasem mogą towarzyszyć im również gorączka i dreszcze. Przyczyną zatrucia może być spożycie nieświeżej potrawy, zjedzenie zbyt dużej ilości naraz, ale przede wszystkim wirusy, bakterie i pasożyty, które nie występują w rodzinnym kraju. Woda, która nie szkodzi miejscowym u Europejczyka może wywołać silne zatrucie ze względu na inną florę bakteryjną w jelitach.
Jak uniknąć zatrucia pokarmowego?
Przede wszystkim unikaj picia nieprzegotowanej wody z kranu. Staraj się sięgać po wodę butelkowaną albo gorące napoje takie, jak kawa czy herbata. Unikaj napojów mlecznych i zrezygnuj z lodu w kostkach do drinków. Lód zwykle przygotowywany jest z nieprzegotowanej wody. Również do mycia zębów i przemywania twarzy używaj wody butelkowanej. Pamiętaj, że odwodnienie organizmu również zwiększa ryzyko zatrucia. Dostarczaj swojemu ciału co najmniej 1,5 litra wody każdego dnia, a podczas intensywnego wysiłku fizycznego nawet 2,5 litra. Każdorazowo dokładnie przegotuj wodę, a po przegotowaniu odczekaj aż ostygnie i wsyp do niej saszetkę preparatu Coral Mine. Suplement Coral Mine neutralizuje związki chloru i zanieczyszczenia, dlatego świetnie nadaje się do oczyszczania wody. Preparat zmienia pH płynów, ale nie wpływa na ich smak. Wody z dodatkiem Coral Mine możesz więc z powodzeniem używać do przygotowania kawy, herbaty czy nawet zupy.
Bardzo ważna jest dieta. W nowym kraju chcesz spróbować jak najwięcej z lokalnej kuchni, co w pełni zrozumiałe, jednak zacznij od potraw lekkostrawnych. Przed 2-3 dni po przyjeździe unikaj tłustych, bardzo ostrych lub bardzo kwaśnych dań i nie spożywaj dużych ilości mocnego alkoholu. Wszystkie owoce i warzywa kupione na lokalnych targach należy przed zjedzeniem bardzo dokładnie umyć również wodą butelkowaną. Jeśli to możliwe, unikaj jedzenia surowych potraw – najbezpieczniejsza jest żywność smażona, grillowana i pieczona. Do podręcznej apteczki na wyjazd zapakuj koniecznie węgiel aktywowany. Zneutralizuje toksyny, zmniejszając przy tym podrażnienie błon śluzowych.
Nie każde zatrucie wymaga interwencji lekarza. Zwykle wystarczy odpoczynek i nawodnienie organizmu. Jeśli jednak objawy trwają kilka dni lub szybko się nasilają, należy udać się po pomoc do specjalisty.
Dodaj komentarz