Wzmocnij odporność przed jesienią

Wzmocnij odporność przed jesienią

Wrzesień powitał nas deszczem i chłodem, wielkimi krokami nadchodzi jesień a wraz z nią zwiększa się szansa infekcji. To najlepszy moment, aby pomyśleć o wzmocnieniu odporności. Układ immunologiczny człowieka jest niesamowicie złożony, łączy w sobie: komórki krwi, węzły chłonne, przeciwciała i w normalnych warunkach potrafi skutecznie bronić się przed inwazją drobnoustrojów, bakterii i wirusów. Gdy jednak organizm jest osłabiony i produkuje zbyt mało limfocytów, od infekcji dzieli tylko krok. Jak wspomóc układ odpornościowy? Poznaj nasze sposoby!

Głęboki sen i wypoczynek

Organizm potrzebuje wypoczynku, aby wszystkie jego komórki i narządy działały z pełną wydajnością. Ciało osoby dorosłej potrzebuje około 8 godzin ciągłego snu w ciemnym i cichym pomieszczeniu. Ciemność uaktywnia wydzielanie melatoniny, która pomaga ciału zachować prawidłowy rytm dobowy. Unikaj zarywania nocy i postaraj się zachować regularną porę wstawania i zasypiania, także w weekendy. Na godzinę przed snem zakończ korzystanie z urządzeń elektronicznych – telewizora, komputera, telefonu komórkowego. Spróbuj wykonać kilka ćwiczeń oddechowych, aby wyciszyć umysł i rozładować napięcie całego dnia.

Hartowanie organizmu i aktywność fizyczna

Wiele osób zaprzestaje spacerów i sportu na powietrzu, gdy tylko dni stają się chłodne. Tymczasem aktywność fizyczna jest kluczem do zwiększenia odporności. Poświęć 30 minut dziennie na dowolne ćwiczenia. To łatwiejsze niż myślisz – jeśli nie chcesz uczęszczać na siłownię, po prostu wysiadaj 2 przystanki wcześniej i energicznie maszeruj do domu. Nie zapomnij o stroju dostosowanym do pogody. Wybieraj swetry z naturalnych tkanin i nie zapominaj o noszeniu czapki. Spróbuj też stopniowego hartowania organizmu, np. w postaci naprzemiennego prysznica. Pamiętaj tylko, aby temperaturę zmniejszać stopniowo i kończyć mycie w wodzie o temperaturze pokojowej.

Właściwa dieta i witaminy

Jesienna dieta powinna obfitować w produkty zawierające witaminy i antyoksydanty. Fantastycznym ich źródłem są kiszonki, które zawierają naturalne probiotyki. Kiszona kapusta, kiszone ogórki, buraki czy domowy kwas chlebowy stymulują układ immunologiczny, hamują rozwój patogenów i wspierają właściwą pracę jelit. Jesień to też czas, gdy w Polsce brakuje słońca, dlatego jak najszybciej rozpocznij suplementację witaminą D. Sięgnij po Liposomalną witaminę D3 w płynie. Liposomalne witaminy są lepsze od tradycyjnych, gdyż przyswajane są przez organizm w 100% i trafiają bezpośrednio do komórek. Zamiast tradycyjnej herbaty, jesienią sięgnij po zioła – jak żeń-szeń i czystek – oraz po aromatyczne napary z maliny, dzikiej róży czy żurawiny, które świetnie rozgrzeją i dostarczą codziennej witaminy C.

Wzmacnianie odporności na jesień to proces, którego nie da się zakończyć w dzień czy dwa. Nie czekaj na czas, gdy autobusy będą pełne kichających podróżnych, zadbaj o swoją odporność już dziś!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *