Objawy niedoboru błonnika:
- Wysokie ciśnienie:
Udowodniono, że błonnik wpływa na obniżanie ciśnienia krwi. W związku z tym osoby z nadciśnieniem powinny stosować go w swojej diecie
- Problemy z tyciem:
Niemal wszyscy dietetycy polecają dodanie błonnika do codziennej diety. Ma on związek z utratą kilogramów dzięki utrzymywaniu poziomu nasycenia oraz poziomu glukozy we krwi. Błonnik przyspiesza przemianę materii i pomaga pozbyć się toksycznych resztek pokarmów z organizmu.
- Wysoki poziom cholesterolu we krwi:
Dzięki błonnikowi wątroba pracuje we wzmożonym trybie, tzn. produkuje większą ilość kwasów żółciowych z cholesterolu. Z tego powodu zmniejsza się jego stężenie w organizmie.
- Podwyższony poziom glukozy we krwi:
Błonnik utrzymuje poziom cukru na prawidłowym poziomie, co wpływa na nasz nastrój. Odpowiedni poziom włókna pokarmowego zmniejsza także ryzyko zachorowania na cukrzycę.
- Głód po skończeniu posiłku:
Błonnik odpowiada za uczucie sytości. Właśnie dlatego odczuwanie głodu zaraz po zakończeniu posiłku może być symptomem jego niedoboru. Włókno pokarmowe sprawia, że energia rozkłada się zdecydowanie wolniej, dzięki czemu po obiedzie nie sięgamy tak szybko po przekąski.
Aby uzupełnić swoje posiłki dobrym błonnikiem polecamy produkt firmy Coral Club Hi – Fiber
Hi-fiber to naturalne źródło błonnika dwóch rodzajów: rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego oraz składników przydatnych dla układu pokarmowego.
Takich jak sok z aloesu, agody acai , pektyna z ślwek, inulina i L-glutamina.
Krótkie wideo o produkcie:
Zawartość opakowania 270 g. A jedna miarka to 9 g.
Wystarczy na cały miesiąc dla jednej osoby.
Polecamy nie przekraczać tego dawkowania!
W składzie rozpuszczalnego błonnika mamy pektynę z jabłek, śliwek i ananasu,
gumę guar, gumę arabską i glukomannan.
Błonnik rozpuszczalny jest w stanie pochłaniać dużą ilość wody, tworząc masę żelową. Dlatego polecamy po wypiciu błonnika wypić jeszcze jedną szklankę wody. Błonnik rozpuszczalny z jednej strony chroni błonę śluzową żołądka, z drugiej ułatwia usuwanie toksyn i odpadów z organizmu.
Ponadto wypełniając żołądek, zapewnia uczucie sytości. Dzięki temu nie przybieramy na wadze.
Do rzeczy jedna porcja H-Fiber ma niecałych 25 kcal.
Naprzykład jedna szklanka zwykłego kefiru ma 200 kcal.
Chcę przydzielić osobliwą uwagę takim składnikom jak L-glutamina i inulina.
Glutamina to aminokwas, który jest niemalże nie do zastąpienia.
Nie tylko uczestniczy w syntezie białka, ale jest absolutnie niezbędny do utrzymania i przywrócenia struktury i funkcji jelit, zwłaszcza w stanach uszkodzenia błon śluzowych. Dla tych, kto ma zespół jelita dzaźliwego.
Inulina to wielocukier o licznych działaniach prozdrowotnych, który naturalnie występuje w korzeniach i bulwach niektórych roślin.
W Hi-Fiber mamy inulinę z korzeni cykorii.
Inulina jest pożywieniem dla zdrowej mikroflory jelitowej.
Poprawia metabolizm węglowodanów i lipidów, normalizuje poziom cukru we krwi, aktywuje proces spalania tłuszczu i zapobiega powstawaniu blaszek miażdżycowych.
Do składników błonnika nierospuszczalnego w H-Fiber wchodzą celuloza i otręby ryżowe. Włókno nierozpuszczalne nie jest trawione przez organizm, ale jego surowe cząstki, jak szczotka, oczyszczają ściany jelit. W wyniku takiego oczyszczenia poprawiają się procesy metaboliczne, zwiększa się objętość i miękkość stolca. Błonnik nierozpuszczalny wspomaga prawidłową perystaltykę jelit, odpowiada za regularne wypróżnienia.
O cudach soku z aloesu i jagodach acai to chyba każdy teraz wie
Dodam jeszcze że w Hi-Fiber wykorzystane zostały jedynie naturalne aromaty owoców i słodzik z ekstraktu stewii.
Jak stosować : jedną płaską miarkę rozpuścić w szklance wody. Polecamy pić wieczorem, minimum godzinę przed snem.
Spodobał się artykuł? Nie przegap kolejnych i polub nas na Facebook’u