Jak utrzymać porządek i czystość w kuchni?

Jak utrzymać porządek i czystość w kuchni?

Kuchnia to serce każdego domu – to tu przygotowujesz posiłki, tu odbywasz długie rozmowy z domownikami i przechowujesz akcesoria gastronomiczne na każdą okazję. Smażenie, gotowanie, pieczenie i dziesiątki różnych przyrządów to przepis na bałagan, którego szybko się nie pozbędziesz. Jak utrzymać porządek w kuchni? Jak sprawić, że każdy przedmiot znajdzie swoje miejsce? Mamy na to sprawdzone rozwiązania!

Miesięczny plan sprzątania

Podstawą sukcesu jest opracowanie dokładnego planu porządków. Przygotuj listę wszystkich powierzchni, które wymagają uporządkowania i umycia, a następnie podziel je zgodnie z częstotliwością. Część prac powinna zostać wykonana codziennie – np. umycie naczyń i blatów. Inne mogą być wykonywane raz w tygodniu czy nawet raz w miesiącu – np. odmrożenie i dokładne umycie lodówki. Jeśli masz do pomocy rodzinę czy współlokatorów, podziel zadania pomiędzy wszystkich domowników.

Zadbaj o skuteczne środki czystości. Do usuwania uciążliwych tłustych plam w kuchni posłuży Ci Alive K Kitchen cleaner. Środek ten efektywnie usuwa tłuszcz i zabrudzenia ze wszystkich kuchennych powierzchni – stali nierdzewnej, szkła, aluminium, drewna. I, co równie ważne, jest przyjazny dla środowiska. Nie zawiera produktów ropopochodnych i syntetycznych dodatków chemicznych. Zaprzyjaźnij się z sodą oczyszczoną, kwaskiem cytrynowym i octem – kosztują grosze, a potrafią zdziałać cuda!

Praktyczne przechowywanie

Postaw na minimalizm – wszystkie naczynia i sprzęty, których nie używasz, powinny znaleźć się pochowane w szafkach, a nie kurzyć się na blacie. Zanim kupisz coś nowego, dokładnie przemyśl, czy jest to chwilowa zachcianka, czy uzasadniona potrzeba. Zaopatrz się w odpowiednie pojemniki do przechowywania żywności. Najlepiej sprawdzą się pojemniki z przezroczystego szkła – łatwo ocenisz ilość produktu, a szkło świetnie nadaje się do recyklingu. Przyprawy przechowywane w słoiczkach dłużej zachowują świeżość i aromat, a dozowanie stanie się łatwiejsze.

Praktyczne przechowywanie dotyczy także odpadów. Zadbaj o to, aby każdy rodzaj odpadów miał swój pojemnik tak, aby jak najwięcej opakowań mogło zostać podanych recyklingowi. Jeśli dysponujesz niewielką ilością miejsca, rozwiązaniem mogą być zawieszane, kilkukomorowe kosze. Pamiętaj też, że opakowania możesz gromadzić do jednej siatki i posegregować już bezpośrednio podczas wyrzucania śmieci. Przygotuj też szczelny, zamykany pojemnik na odpady bio. Umieścisz w nim fusy herbaciane, obierki z warzyw, skorupki jajek. Aby uniknąć przykrego zapachu, najlepiej przechowuj go w lodówce i regularnie opróżniaj.

Mamy nadzieję, że nasze wskazówki pomogą Wam zachować porządek w kuchni i cieszyć się przyjemnością z gotowania. Podzielcie się z nami swoimi sposobami na organizację kuchni. Czekamy na Wasze komentarze!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *