Stawy to ruchome połączenia kości, dzięki którym możemy się swobodnie poruszać. Na ich kondycję wpływa wiele czynników. Siedzący tryb życia oraz niewłaściwa dieta niszczą delikatną strukturę stawów, a pierwsze bóle podczas poruszania się mogą pojawić się na długo przed czterdziestymi urodzinami. Na szczęście istnieje ogromny wybór pełnowartościowych i smacznych potraw, których składniki zapewniają ochronę przed stanami zapalnymi i deformacjami.
Właściwa dieta – co jeść, aby zachować zdrowe stawy na dłużej?
Aby zadbać o zdrowie swoich stawów, koniecznie należy stosować urozmaiconą dietę i wybierać pokarmy pełne substancji odbudowujących chrząstkę oraz maź stawową. Nieocenionymi sprzymierzeńcami prawidłowego funkcjonowania stawów są białko i wapń – niezbędne do tworzenia tkanek i struktur mięśniowych. Nasz jadłospis powinien zawierać białka pełnowartościowe pochodzenia odzwierzęcego. Zawierają je: chudy nabiał (twaróg, kefir, mleko), ryby oraz chude mięso (cielęcina, drób, mięso królika). Aby mieć pewność, że przyjmujemy właściwą dzienną dawkę wapnia, warto sięgnąć po specjalistyczne preparaty stworzone z myślą o naszych kościach i stawach. Jednym z nich jest suplement Ca-Mg Complex stworzony przez amerykańskich specjalistów z Coral Club. To kompleksowe połączenie wapnia, magnezu oraz witamin D i K, które skutecznie wspomaga funkcjonowanie układu kostnego.
Wytrzymałość oraz odporność chrząstki stawowej zawdzięczamy kolagenowi, który zapewnia stawom właściwą amortyzację oraz elastyczność. Kolagen zapobiega także występowaniu chorób autoimmunologicznych związanych z destrukcją chrząstki stawowej. Natomiast przed uszkodzeniami i nadmiernym tarciem chrząstek nasze stawy chroni kwas hialuronowy. Produkowany jest przez nasz organizm w sposób naturalny, jednakże wraz z wiekiem zaczyna go ubywać.
Bóle kości i stawów często spowodowane są zbyt niskim stężeniem witaminy D, a jej niski poziom stwierdza się u wielu pacjentów chorych na reumatoidalne zapalenie stawów. Ponieważ w naszym kraju tylko przez kilka miesięcy w roku możemy cieszyć się dużym nasłonecznieniem, bardzo łatwo o niedobory witaminy D. Aby wspomóc organizm w wytwarzaniu tego ważnego składnika, polecamy zażywanie codziennej dawki – co najmniej 0,5 ml każdego dnia. Coral Club poleca szczególnie Liposomalną Witaminę D3 w postaci płynnej, dzięki czemu dobranie odpowiedniej dawki preparatu jest niezwykle proste.
Smaczne, ale czy zdrowe – jakiego pożywienia unikać?
Pamiętajmy, że utrzymaniu zdrowia naszych stawów nie sprzyja spożywanie żywności wysokoprzetworzonej, zwłaszcza fast foodów. Ponieważ takie potrawy zawierają ogromną dawkę konserwantów, soli i tłuszczów, przyczyniają się do nasilenia stanów zapalnych, a często także wzrostu masy ciała, co dodatkowo przeciąża nasze stawy. Zamiast soli, powinniśmy używać naturalnych ziół, najlepiej hodowanych w doniczkach w naszych domach. Przy bólach stawów powinniśmy wyeliminować tłuszcze pochodzenia zwierzęcego – smalec, boczek, masło, kiełbasy, sery żółte, topione oraz śmietany. Produkty te hamują wydzielanie soku żołądkowego, co utrudnia wchłanianie białka niezbędnego do budowy stawów.
Ponadto należy unikać słodkich napojów gazowanych oraz częstego picia kawy i herbaty. Lepiej zastąpić je wodą i naturalnymi sokami, które świetnie nawadniają organizm. Pomocne mogą być również napary z ziół, np. pokrzywy oraz zielona herbata, ponieważ zawiera antyoksydanty.
Specjaliści do spraw żywienia zalecają także rezygnację z produktów zawierających zboża, takich jak chleb, ryż, makaron czy płatki śniadaniowe. Zamiast nich warto wybierać pieczywo pełnoziarniste i razowe, niełuskany ryż, makarony razowe, otręby i warzywa strączkowe. Dostarczają one niezbędnej dawki błonnika i witamin z grupy B.
Leczenie chorób stawów to bardzo długi proces, warto więc zadbać wcześniej o profilaktykę i ustrzec się zachorowania na reumatoidalne zapalenie stawów. Dobrze zbilansowana dieta oraz dostarczanie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów są kluczem w walce o nasz układ kostno-mięśniowy. Jedzmy więc na zdrowie!
Dodaj komentarz