Jak uniknąć bólu stawów i cieszyć się dobrym zdrowiem?

Jak uniknąć bólu stawów i cieszyć się dobrym zdrowiem?

Stawy to ruchome połączenia kości, dzięki którym możemy się swobodnie poruszać. Na ich kondycję wpływa wiele czynników. Siedzący tryb życia oraz niewłaściwa dieta niszczą delikatną strukturę stawów, a pierwsze bóle podczas poruszania się mogą pojawić się na długo przed czterdziestymi urodzinami. Na szczęście istnieje ogromny wybór pełnowartościowych i smacznych potraw, których składniki zapewniają ochronę przed stanami zapalnymi i deformacjami.

Właściwa dieta – co jeść, aby zachować zdrowe stawy na dłużej?

Aby zadbać o zdrowie swoich stawów, koniecznie należy stosować urozmaiconą dietę i wybierać pokarmy pełne substancji odbudowujących chrząstkę oraz maź stawową. Nieocenionymi sprzymierzeńcami prawidłowego funkcjonowania stawów są białko i wapń – niezbędne do tworzenia tkanek i struktur mięśniowych. Nasz jadłospis powinien zawierać białka pełnowartościowe pochodzenia odzwierzęcego. Zawierają je: chudy nabiał (twaróg, kefir, mleko), ryby oraz chude mięso (cielęcina, drób, mięso królika). Aby mieć pewność, że przyjmujemy właściwą dzienną dawkę wapnia, warto sięgnąć po specjalistyczne preparaty stworzone z myślą o naszych kościach i stawach. Jednym z nich jest suplement Ca-Mg Complex stworzony przez amerykańskich specjalistów z Coral Club. To kompleksowe połączenie wapnia, magnezu oraz witamin D i K, które skutecznie wspomaga funkcjonowanie układu kostnego.

Wytrzymałość oraz odporność chrząstki stawowej zawdzięczamy kolagenowi, który zapewnia stawom właściwą amortyzację oraz elastyczność. Kolagen zapobiega także występowaniu chorób autoimmunologicznych związanych z destrukcją chrząstki stawowej. Natomiast przed uszkodzeniami i nadmiernym tarciem chrząstek nasze stawy chroni kwas hialuronowy. Produkowany jest przez nasz organizm w sposób naturalny, jednakże wraz z wiekiem zaczyna go ubywać.

Bóle kości i stawów często spowodowane są zbyt niskim stężeniem witaminy D, a jej niski poziom stwierdza się u wielu pacjentów chorych na reumatoidalne zapalenie stawów. Ponieważ w naszym kraju tylko przez kilka miesięcy w roku możemy cieszyć się dużym nasłonecznieniem, bardzo łatwo o niedobory witaminy D. Aby wspomóc organizm w wytwarzaniu tego ważnego składnika, polecamy zażywanie codziennej dawki – co najmniej 0,5 ml każdego dnia. Coral Club poleca szczególnie Liposomalną Witaminę D3 w postaci płynnej, dzięki czemu dobranie odpowiedniej dawki preparatu jest niezwykle proste.

Smaczne, ale czy zdrowe – jakiego pożywienia unikać?

Pamiętajmy, że utrzymaniu zdrowia naszych stawów nie sprzyja spożywanie żywności wysokoprzetworzonej, zwłaszcza fast foodów. Ponieważ takie potrawy zawierają ogromną dawkę konserwantów, soli i tłuszczów, przyczyniają się do nasilenia stanów zapalnych, a często także wzrostu masy ciała, co dodatkowo przeciąża nasze stawy. Zamiast soli, powinniśmy używać naturalnych ziół, najlepiej hodowanych w doniczkach w naszych domach. Przy bólach stawów powinniśmy wyeliminować tłuszcze pochodzenia zwierzęcego – smalec, boczek, masło, kiełbasy, sery żółte, topione oraz śmietany. Produkty te hamują wydzielanie soku żołądkowego, co utrudnia wchłanianie białka niezbędnego do budowy stawów.

Ponadto należy unikać słodkich napojów gazowanych oraz częstego picia kawy i herbaty. Lepiej zastąpić je wodą i naturalnymi sokami, które świetnie nawadniają organizm. Pomocne mogą być również napary z ziół, np. pokrzywy oraz zielona herbata, ponieważ zawiera antyoksydanty.

Specjaliści do spraw żywienia zalecają także rezygnację z produktów zawierających zboża, takich jak chleb, ryż, makaron czy płatki śniadaniowe. Zamiast nich warto wybierać pieczywo pełnoziarniste i razowe, niełuskany ryż, makarony razowe, otręby i warzywa strączkowe. Dostarczają one niezbędnej dawki błonnika i witamin z grupy B.

Leczenie chorób stawów to bardzo długi proces, warto więc zadbać wcześniej o profilaktykę i ustrzec się zachorowania na reumatoidalne zapalenie stawów. Dobrze zbilansowana dieta oraz dostarczanie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów są kluczem w walce o nasz układ kostno-mięśniowy. Jedzmy więc na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *