Go vege – jak ograniczyć spożywanie mięsa i odżywiać się zdrowiej

Go vege – jak ograniczyć spożywanie mięsa i odżywiać się zdrowiej

Instytut Żywności i Żywienia od kilku lat zachęca do ograniczenia spożycia mięsa czerwonego i zmianę nawyków żywieniowych. Do wyboru jest kilka możliwych opcji – ograniczenie przyjmowania pokarmów mięsnych, całkowita rezygnacja z mięsa (wegetarianizm) lub rezygnacja ze wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego (weganizm). Dlaczego warto spróbować takiej diety?

Zalety i wady wegetarianizmu

Ograniczenie lub rezygnacja ze spożywania mięsa przynosi wiele korzyści nie tylko dla naszego zdrowia, ale i dla środowiska naturalnego. Dietę wegetariańską cechuje mniejsza emisja gazów cieplarnianych (nawet o 45 proc. rocznie w przeliczeniu na mieszkańca) oraz mniejsze zużycie wody w procesie produkcji żywności. Dostarcza ona dużej ilości warzyw i owoców, co ułatwia zachowanie właściwej masy ciała i pomaga uniknąć wielu chorób spowodowanych otyłością, między innymi chorób układu krążenia.

Do wad diety wegetariańskiej należą zbyt niska podaż energii oraz ryzyko niedoboru: witaminy B12, wapnia, żelaza i cynku. Zanim ograniczysz spożycie mięsa, zaopatrz się w preparat Iron od Coral Club. To Twoja dzienna dawka żelaza zamknięta w wygodnej kapsułce. Preparat nie zawiera glutenu, konserwantów, ani sztucznych barwników i jest odpowiedni dla wegan.

Od czego zacząć zmiany

Przede wszystkim określ swój cel i szybkość zmian. Mimo najszczerszych chęci może Ci się nie udać z dnia na dzień zrezygnować z mięsa i ze wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Na początku wyznacz sobie jeden bezmięsny posiłek dziennie. Przed Tobą czas próbowania nowych smaków, planowania jadłospisu i poszukiwania smacznych alternatyw dla potraw, które już znasz. Zamiast steku – kotlet z ciecierzycy. Zamiast pasztetu z kurczaka – zapiekanka z cukinii. Zamiast słodkich napojów – świeże przeciery. Zaopatrz się też w dobre przyprawy i sosy, aby każda potrawa miała wyrazisty smak.

Załóż dziennik, w którym będziesz zapisywać zmiany jakie zaobserwujesz w swoim organizmie. Przyglądaj się, co Ci służy, co dodaje energii, a po których produktach roślinnych odczuwasz wzdęcia i problemy trawienne. Wiele z nich można poprawić niewielkim wysiłkiem – np. spożywając owoce przed głównym posiłkiem, a nie w formie deseru. I jeszcze jedno – traktuj się wyrozumiale. Jeśli popełnisz jakiś błąd, następnego dnia po prostu spróbuj jeszcze raz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *