Cynk – sprzymierzeniec w walce z cukrzycą

Cynk – sprzymierzeniec w walce z cukrzycą

Niedobory cynku łączymy zwykle wyłącznie z wyglądem. Spożywamy go w tabletkach, aby mieć piękne włosy i mocne paznokcie. Jednak cynk ma jeszcze dwie inne równie ważne funkcje – wspomaga odporność organizmu oraz pobudza wydzielanie insuliny, co wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Dlatego jest niezwykle ważny w walce z cukrzycą.

Cukrzyca w liczbach

Jeśli myślisz „ten problem mnie nie dotyczy, nikt w rodzinie nie chorował”, lepiej szybko przestań. Obecnie w Polsce już 3 miliony osób choruje na cukrzycę, z czego około 1 miliona o tym nie wie. W przypadku osób powyżej 60 roku życia 1 na 4 osoby choruje, a co 2 osoba chora umiera przed ukończeniem 60-tego roku życia. Na świecie co 7 sekund ktoś umiera z powodu cukrzycy.

Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę, musisz spełnić cztery niezbędne wymagania. Po pierwsze – prawidłowa dieta. Po drugie – badania przesiewowe. U osób po 45 roku życia powinny być wykonywane raz na trzy lata. Obejmują zmierzenie poziomu cukry we krwi oraz doustny test obciążenia glukozą. Po trzecie – ćwiczenia. Co najmniej 30 minut ruchu dziennie dostosowanego do możliwości i wydolności. I po czwarte – dostarczenie organizmowi właściwej dawki cynku.

Prozdrowotne właściwości cynku

Cynk znacząco zmniejsza poziom glukozy na czczo oraz 2 godziny po posiłku. Powoduje też spadek poziomu hemoglobiny glikowanej HbA1c. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ilość „złego” cholesterolu LDL oraz trójglicerydów, a podwyższa poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Gdy pojawiają się niedobory cynku, w organizmie zmniejsza się wydzielanie oraz aktywność insuliny. Przez to we krwi utrzymuje się nadmiernie wysoki poziom glukozy.

Aby mieć pewność, że dostarczasz organizmowi właściwą ilość cynku, sięgnij po preparat Coral Zinc15 od Coral Club. Wystarczy 1 tabletka dziennie przyjmowana po posiłku dla uzyskania optymalnego efektu. Coral Zinc15 to naturalny preparat pozbawiony konserwantów i sztucznych barwników. Wspomaga procesy metabolizmu węglowodanów oraz prawidłową syntezę DNA. Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu witaminy A, kwasów tłuszczowych oraz makroskładników odżywczych. A regularne stosowanie poprawia wygląd i kondycję włosów, paznokci i skóry. I pamiętaj – czas na znaczenie! Z troską o zdrowie nie warto czekać.

Chcesz dowiedzieć się więcej o zastosowaniu cynku i prawidłowej diecie? Napisz do nas, chętnie odpowiemy na Twoje pytania i pomożemy dobrać najkorzystniejszy program suplementacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *