Chlorella to rodzaj algi pochodzącej z Korei Południowej obdarzonej wyjątkowymi właściwościami prozdrowotnymi. Zawiera tak ogromną dawkę witamin, chlorofilu, kwasu foliowego i aminokwasów, że zaliczana jest do grupy tak zwanych superfoods. Sprawdzi się zarówno w kuchni – jako składnik warzywnych koktajli, sosów, zup i makaronów, jak i w codziennej suplementacji organizmu. Co sprawia, że chlorella jest tak niesamowita?
Właściwości chlorelli
Jak sama nazwa wskazuje, chlorella jest niezwykle bogata w chlorofil, którego wysoka zawartość dobroczynnie wpływa na układ immunologiczny. Chlorella ma właściwości antybakteryjne i wspiera produkcję białych krwinek. Dzięki właściwościom bakteriobójczym i przeciwwirusowym przyspiesza gojenie ran oraz wspomaga walkę z nadmierną potliwością i halitozą. Pomoże też osobom, które borykają się z dolegliwościami gastrycznymi – zaparciami, podrażnieniem jelit. Usprawnia trawienie pokarmów, obniża poziom szkodliwego cholesterolu oraz wspomaga redukcję masy ciała.
Po chlorellę często sięgają weganie i wegetarianie, ponieważ dostarcza ona ogromnej dawki pełnowartościowego białka. Jest także bogatym źródłem witamin i mikroelementów. Dostarcza witamin z grupy B, witamin A, C i E, aminokwasów, kwasów omega-3, żelaza, wapnia, potasu. Dodatkowo, chlorella skutecznie wspiera detoksykację organizmu. Posiada zdolność wiązania i usuwania metali ciężkich – kadmu, rtęci, ołowiu – oraz związków alkoholowych i pestycydów. Chlorella jest jak naturalna tarcza – chroni wątrobę i cały organizm przed wchłanianiem szkodliwych substancji.
Stosowanie chlorelli dla każdego
Chlorellę najczęściej można znaleźć w postaci sproszkowanej. Może być dodawana do posiłków – zarówno wytrawnych sosów, jak i słodkich deserów. Jednak ze względu na to, że sproszkowana chlorella ma dość nieprzyjemny, rybny posmak, polecamy codzienne stosowanie preparatów w formie tabletek. Wypróbuj preparat Chlorella Tabletki – każda kapsułka zawiera aż 3000 mg chlorelli! Watro wiedzieć, że chlorella zawiera nawet 10 razy więcej chlorofilu niż tak popularna ostatnio spirulina i 11 razy więcej wapnia niż mleko.
Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak włączyć chlorellę do codziennej diety, zadzwoń do nas! W czasie bezpłatnej konsultacji specjaliści Coral Club pomogą Ci ułożyć plan suplementacji dostosowany do Twoich potrzeb. Czekamy na Twoją wiadomość!
Dodaj komentarz