Chociaż trudno w to uwierzyć, w ciągu miesiąca zjadamy ponad kilogram cukru na osobę. Paradoksem jest jednak to, że samego cukru kupujemy coraz mniej, a jego spożycie ciągle wzrasta. Zdaniem specjalistów winę ponosi wybieranie żywności wysokoprzetworzonej.
Jako konsumenci, sięgamy po produkty, które znamy i rzadko wczytujemy się w ich skład. A szkoda, ponieważ wtedy znaleźlibyśmy cukier tu, gdzie teoretycznie nie powinno go być, na przykład w ketchupie. Jeśli nie zmienimy swoich nawyków zakupowych, wkrótce grozi nam epidemia otyłości i próchnicy.
Co zamiast cukru?
Przyjrzeliśmy się dostępnym w Polsce słodzikom i wybraliśmy dwa najbardziej wartościowe. Pierwszym z nich jest stewia, czyli roślina z Ameryki Południowej, której liście i łodygi zawierają glikozydy stewiolowe. To dzięki tym substancjom ma ona słodki smak, ale nie dostarcza żadnych kalorii. Stewia jest słodsza od cukru aż 200-300 razy. Jedna łyżeczka sproszkowanych liści jest równie słodka jak szklanka białego cukru.
Drugim wartościowym zamiennikiem jest ksylitol wytwarzany z kory brzozowej. Zawiera o 40% mniej kalorii niż biały cukier i posiada 10-krotnie niższy indeks glikemiczny, dlatego może być bezpiecznie stosowany przez cukrzyków. Dodatkowo pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową oraz działa bakteriobójczo. Spożywany regularnie hamuje ochotę na słodycze.
Co zaproponować dzieciom?
Jak pokazują badania, polskie dzieci poniżej 10 roku życia spożywają dziennie przeciętnie aż 19 łyżeczek cukru! Wiele szkół apeluje do rodziców, aby nie wkładały żadnych słodyczy do pudełek śniadaniowych swoich pociech. Zamiast tego można przygotować zdrowsze przekąski w postaci orzechów, świeżych lub suszonych owoców czy pokrojonych w słupki marchewek. Jednak podobnie jak dorośli, dzieci czasem chcą po prostu zjeść coś słodkiego i niekoniecznie warzywnego. Co wtedy wybrać?
W ofercie Coral Club znalazły się zdrowe produkty przeznaczone dla najmłodszych. Do szkoły warto zapakować owsiane batoniki, np. SuperApple Bar. Zawierają wyłącznie naturalne składniki – płatki owsiane, rodzynki, daktyle, cynamon i owoce. Zamiast cukru, słodzone są niewielką ilością syropu z agawy. Dostępne są w kilku różnych smakach. A na zdrowe śniadanie polecamy koktajle z serii Daily Delicious. Cztery smaki – czekoladowy, pomarańczowy, waniliowy i malinowy to pyszne urozmaicenie codziennych posiłków. Nie tylko świetnie smakują, ale też dostarczają protein, witamin i minerałów. Smacznie i zdrowo!
Dodaj komentarz