Zdarzają się dni, kiedy bez powodu przybierasz na wadze? Masz wrażenie, że wieczorami twoje nogi są spuchnięte? Przyczyną tych kłopotów jest zatrzymywanie wody w organizmie.

Zazwyczaj można sobie z tym problemem łatwo poradzić, modyfikując dietę i tryb życia. Ponieważ jednak zatrzymywanie wody bywa też sygnałem niewydolności serca, chorób żył, chorób nerek oraz niedoczynności tarczycy, pierwszym krokiem na drodze do zwalczenia tego probiemu powinna być wizyta u lekarza i wykonanie podstawowych badań. Dopiero gdy okaże się, że ich wyniki prawidłowe, możemy zastanowić się nad tym, jak się obrzęków pozbyć.

Nazwa witaminy E „tokoferol” powstała z greckiego „tokos” – „narodzenie” i „ferro” – „nosić”.

Witaminę znaleziono w oleju z kiełków pszenicy. Po wielu przeprowadzonych badaniach ustalono, że ze wszystkich tokoferolów najwyższą biologiczną aktywność posiada alfa-tokoferol czyli właśnie witamina E.

Znany kanadyjski badacz witaminy E Wilfrid Shutte, imieniem którego nazwano Instytut klinicznych i laboratoryjnych badań w Toronto, odkrył że witaminą E można leczyć sercowo-naczyniowe zachorowania.

Mając 80 lat wyglądał na mniej niż 50 lat, ponieważ w jego diecie zawsze były produkty bogate na tą witaminę.